GÜNEY HUN DEVLETİ
Güney Hun Devleti

Güney Hun Devleti(M.S. 48 - 216), Ho-han-ye yönetimindeki Doğu Hunlarının tekrar parçalanmasında Güney topraklarını idare eden devlettir.
Hunlar, M.Ö. 46 yılında Ho-han-ye Tanhu ve Çiçi Tanhu kardeşleri arasında Doğu Hunları ve Batı Hunları olmak üzere ikiye ayrıldı. Doğu Hunlarını Ho-han-ye, Batı Hunlarını Çiçi yönetti.
Ho-han-ye'nin ölümünden sonra Doğu Hunların da Panu (taht:M.S. 46-?) ve yeğeni Pi'nin taht kavgasına sahne oldu. M.S. 48 yılında Doğu Hunları, Güney Hunları ve Kuzey Hunları olarak ikiye ayrılmıştır. Pi Güney Hunlarını, Panu ise Kuzey Hunlarını yönetmiştir.
Çin egemenliği gölgesinde yönetilen bu imparatorluk Talas'ın doğusunda Çin'e kadar olan topraklara egemendi. Bu bölgeler Çin seddinin kuzeyinden kansu bölgesini oradan da gobi çöllerini kapsıyordu. Güney Hunları Çin hakimiyetini kabul etmişlerdir ve 216 yılına kadar hanedanlık sürmüştür.
Hunların mirasçıları önce Doğu Hunları, oradan da Güney Hunlarıdır. Ho-han-ye'nin soyu Pi ile devam etmiştir.
Çin'e yakın bölgede bulunan Güney Hunları Çin üstünlüğünü kabul ettiği hâlde, Baykal gölü ve çevresinde Kuzey Hunları bağımsız kalmayı tercih etmişti. Ancak Çinliler Güney Hunlarını kışkırtarak Kuzey Hunlarını yıprattılar. Sonuçta güneyden gelen Güney Hunlarının hücumlari ile kuzeyden gelen Türk kavimlerinden Tiele(Oğuz Türkleri)'nin akınları arasında sıkıştırılmıştı. Bu nedenle Pi çevresindeki kabileler Talas'ın batısına göç etmişti.
Çin, M.S. 216 yılında da Güney Hunlarını tamamen yok etti.
Fan Ye, "Hou Han" Kitabı, C.89, "Güney Hunları" 79
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder